Is het eten nog te flauw? Dan grijpen we toch even snel naar dat zoutvaatje. Maar eigenlijk is dat ontzettend ongezond, en waarschuwt het RIVM dat de zoutinname minder moet. Waarom is het dan zo slecht voor je?
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Maar 80 procent van de Nederlanders eet het nog te vaak, zegt het Voedingscentrum. En dat brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee.
Allereerst zorgt te veel zout voor een te hoge bloeddruk. Door zout houdt het lichaam meer vocht vast. Veel vocht in de bloedvaten zorgt ervoor dat er meer druk op de bloedvaten komt te staan. Het hart moet daardoor harder werken om het bloed rond te pompen.
Daarnaast kun je ziektes krijgen als hart- en vaatziekten en nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Meer zout betekent dat de nieren extra hard moeten werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen, aldus het Voedingscentrum.
Ook kun je maagkanker krijgen. Volgens het Voedingscentrum zijn er aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan om daar verdere uitspraken over te doen.
Tot slot kan botontkalking ontstaan. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit, aldus het Voedingscentrum. Maar calcium is hard nodig voor je botten en gebit.
Bron: Hart van Nederland, 14-12-2023